Liga šampiona

2023-03-25

16:00h

FTC-Rail Cargo Hungaria

vs

Budućnost Bemax

28.02.2019

Šest vječnih zvijezda za istoriju Budućnosti

Budućnost je istorija evropskog rukometa, klub koji ima i svijetlu budućnost, kazala je predsjednica Radmila Petrović povodom velikog jubileja - 70 godina postojanja. Ona je naglasila da je 70 godina postojanja potvrda istrajnosti, posvećenosti i velike želje da se opstane u jakoj konkurenciji na evropskom kontinentu.


"U državi u kojoj smo javnost i navijače navikli na sjajne rezultate i ljestvicu podigli na nivo koji nas obavezuje da svakog novog dana budemo još bolji i odlučniji u dostizanju visokih ambicija", rekla je Petrović na svečanoj akademiji.

Petrović je naglasila da je broj godina postojanja i broj trofeja u klupskim vitrinama gotovo identičan.


"Osvojenih 65 trofeja u nacionalnim, regionalnim i evropskim okvirima, daju nam za pravo da kažemo da je Budućnost i crnogorski, ali i evropski brend. Na nama je da tu tradiciju čuvamo i nastavimo trofejnim stazama koje su nam trasirali prethodnici", kazala je Petrović.

Istorija kluba počela je 13. februara 1949. godine, kada je u tadašnjem Titogradu savladan Jug iz Dubrovnika 5:2.

Na svečanoj akademiji premijerno je prikazan dokumentarni film o klubu, reditelja Blagote Marunovića i Centra za multimedijalnu produkciju (CEZAM).


U filmu su o Budućnosti pričali bivši predsjednici Miško Kalezić, Rade Đurđić, Budimir Stanišić i Predrag Bošković, trener i sportski direktor Nikola Petrović, igračke legende Maja Bulatović i Bojana Popović, sadašnji šef stručnog štaba Dragan Adžić i poznati stariji navijači - Zef-Bato Dedivanović i Husein-Ceno Tuzović.

Predstavljena je monografija ŽRK Budućnost, 230 strana sa oko 350 fotografija, sa pregledom najznačajnih rezultata i uspjeha kluba, pojedinaca koji su ostavili najdublji trag u bogatoj istoriji najtrofejnijeg crnogorskog kluba.

Istorijat kluba donosi podsjećanje na najveće rezultate, a to su evropski trofeji, uspjesi u regionalnim okvirima i u okviru četiri države – SFRJ, Jugoslavija, SCG i CG.


"Vjerujem da smo kroz detaljan istorijat kluba, priču sa legendama i svim djevojkama koje su ostavile pečat u plavom dresu, kroz osvrt na rezultate svih trenera, predsjednika, ali i stranih igračica, na pravi način izrazili zahvalnost svima koji su zaslužni za ono što Budućnost danas jeste. Osvrnuli smo se i na igračice Budućnosti koje su ugradile sebe u najveće reprezentativne uspjehe, a nijesmo zaboravili ni mlađe generacije kluba, ni naše vjerne navijače", kazao je Miloš Pavićević, jedan od urednika monografije.


Na svečanosti su uručena i novoustanovljena najveća klupska priznanja - Zvijezde Budućnosti. Dobile su ga Svetlana Antić, Ljiljana Vučević, Olga Sekulić, Maja Bulatović, Bojana Popović i Milena Raičević.


Uručene su i zahvalnice predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, prvom čovjeku Evropske rukometne federacije (EHF) Mihaelu Videreru i dugogodišnjem predsjedniku Budućnosti, Predragu Boškoviću, aktuelnom potpredsjedniku EHF-a.

Share:

Slične vijesti

25.03.2023

Dostojanstven oproštaj od EHF Lige šampiona

Pročitaj
25.03.2023

"Parirale smo im do posljednjih pet minuta, ponovile su se greške iz prvog meča"

Pročitaj
24.03.2023

"Da u revanšu odigramo najbolje što možemo"

Pročitaj
18.03.2023

Ništa od iznenađenja u "Morači", Budućnost Bemax u Mađarsku putuje sa četiri gola minusa

Pročitaj
18.03.2023

"U finišu smo propustile šansu da dođemo do boljeg rezultata"

Pročitaj